keskiviikko 28. lokakuuta 2015

8.-luokkalaisia Haltian luontokoulussa



Koulumme kahdeksasluokkalaisia pääsi osallistumaan Haltian Monimuotoisuus-luontokouluun. Päivän aikana tutustuttiin elinympäristöjen monimuotoisuuteen pelaamalla ja maastoretkellä. Alta voitte tutustua retkipäiväkirjaan ja kuviin.



















7.10.2015

Lähtö ja matka

Koulu alkoi kahdeksalta bilsan luokassa. Ruokalasta haettiin eväät. Banaaneja riitti useampikin per naama. Bussi 31:llä mentiin ensin Espoon keskukseen, jossa vaihdettiin toiseen bussiin. Matka kesti tunnin, mutta se meni yllättävän nopeasti.


Haltiassa

Haltiassa meidät vastaanottivat ohjaaja Maria ja harjoittelija Toivo. Ensin menimme luokkahuoneeseen, jossa istuttiin piirissä. Alkuleikissä heiteltiin palloa vuorotellen. Pallon kiinni saaneen piti mainita jokin elinympäristö ja seuraavan jokin eliö kyseisestä elinympäristöstä. Pallo kävi jokaisella, ja opimme, että eliöt ovat sopeutuneet erilaisiin elinympäristöihin.

Seuraavaksi meidät jaettiin pelijoukkueisiin. Jokainen sai kortin, jossa oli jokin metsän eliö. Kortti laitettiin otsalle ja jokaisen piti selvittää oma eliönsä kysymällä muilta kyllä tai ei -kysymyksiä. Kun oma laji oli selvillä, se esiteltiin parille. Eliöiden roolien (tuottaja-kuluttaja-hajottaja) perusteella muodostettiin kolme ravintoketjua, jotka olivat myöhemmin pelin joukkueet. Jokainen pelaaja sai elämäkortin, josta selvisi lajin populaatiokoko. Tavoitteena oli pitää oma populaatio hengissä. 
















Maastossa

Ensin etsittiin demo-rasti ja harjoiteltiin GPS:n käyttöä. Demorastin salasana piti kertoa ohjaajalle ja luvan saatuaan joukkueet lähtivät etsimään rasteja. Rastien etsiminen sujui hyvin, huolimatta GPS:n jumiutumisesta ja parin oppilaan suohon uppoamisesta.

Nuotiopaikalla paistoimme makkaraa ja söimme eväitä. Makkaransyöntiennätys oli 9 makkaraa! Löytyi myös uusi herkku, grillattu banaani ketsupilla. Nuotiolla keskusteltiin siitä, mitä/ketä savu seuraa.. Samalla myös päätimme pelin ja voittajat julistettiin.

Nuotioeväitä
Nuuksion maisemia





























Näyttely ja matka kotiin

Päänäyttelyyn kuljettiin talvitunnelin kautta. Näyttelyssä oli koko seinän kokoinen panoraamavideo, jonka avulla pääsimme upeisiin maisemiin ympäri Suomea. Kävimme myös lepäämässä yöhuoneessa, jossa kuuntelimme eläinten yöllisiä ääniä. Ja lopuksi ryömimme ketun koloon, karhun pesään ja linnun pönttöön. Karhun pesässä oli myös asukas!

Matka kotiin kulki samaa reittiä kuin tullessa. Ehdimme käydä myös ostoksilla R-kioskilla.

Haltiassa on panostetu elämyksellisyyteen.
Asukas talviunilla.
































Oppilaiden ajatuksia päivästä

Rastien etsiminen oli kivaa.
Päivä oli tosi kiva.
Matka meni hyvin.
Eväshetki oli kohokohta.
Kivaa vaihtelua.
Ei eksytty tällä kertaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti